donderdag 29 mei 2014

Begrijpe wie kan... !

Als ge in de winter een samenspel moet maken dan lijkt wel of een duivenmelker van een andere gemeente een bedreiging vormt voor elke "inlandse" duivenmelker...het ene dorp wordt hier uitgesloten, het andere mag ginder niet meedoen, den dieje wil liever niet tegen den dieje spelen en gij moogt meedoen als ge die straat laat vallen en tot aan de beek...enzovoort, enzovoort. Ik vraag me echter af of we ook eens niet beter een referendum organiseren om naar de stem van het volk te luisteren in plaats van besturen mekaar het leven onaangenaam te laten maken. Hoe valt het te verklaren dat in ons lokaal op de Varkensmarkt liefhebbers van zeker 9 verschillende dorpen (Houtvenne, Westmeerbeek, Hulshout, Ramsel, Herselt, Booischot(!), Voortkapel, Westerlo, Zoerle Parwijs) tegen elkaar willen spelen en dat het in de winter onmogelijk lijkt om een samenspel te maken waar al die dorpen mogen meedoen ?  Begrijpe wie kan...!
Het was dus vorige vrijdagavond serieus aanschuiven aan de inkorftafels...naast de gebruikelijke 600 à 700 duiven op de Hafovlucht kwamen er immers ook 1093 jonge duiven voor Momignies: een overrompeling zoals normaal alleen voor De Ronde van België.
Voor de 3de maal op enkele weken gaat Rik Geerts met de overwinning lopen en daarnaast pakt hij ook nog een 9de en 10de plaats en een totaal van 16/33.....'t is tijd dat we hem eens op de gevoelige plaat gaan vastleggen want ongetwijfeld volgen er nog meer zege's .
De waarborg wordt gewonnen door Griet Daems die vader Fons en broer Davy al meteen met hun neus op de feiten drukt: ze zullen in de weer moeten zijn om haar voor te pakken !
Andere opvallende prijzenpakkkers zijn Hok Laeremans met 3, 4, 5, 6, 7, 26, 27, ... en 23/37, Theo Yskout met 24, 25, 28, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, ... en 51/60 !!! Nog liefhebbers die +/- de helft van hun duiven in de prijzen weten te pakken zijn ondermeer Marc Palmaers (12/24), Jef Opdebeeck (17/34), Bart Everaerts (8/13) , Heremans Marc & Stefanie (18/43), Wim Helsen (12/20)  en Verduyckt-Van Duvel(9/20). Wie we  zeker niet willen vergeten te vernoemen is
...duivenmelker Omer op weg naar evenveel succes als zanger Omer ???
                                                                                                                                       Omer Wendrickx...een 12 op 27 moet hem deugddoen en is misschien wel het begin van een goed seizoen...ik hoop het van harte !

Met slechts 3 achterblijvers van 30 op mijn eigen hok ben ik al bij al nog tevreden: ze waren ook maar 2 keer gedragen ! Nu moet ik ze nog leren direct binnengaan en dan komt het misschien nog wel in orde .

Nog even over Souppes-sur-Loing....bij de oude duiven waren er toptien-prijzen voor Edwin Verstappen, Hilde Ceulemans en Marc & Stefanie Heremans. Bij de 1079 jaarlingen zetten Eddy & Nicole Huygens iedereen in de schaduw met  1, 2, 8, 12, 14, 15, 39, 57, 81 en 222 : een heel goed rapport want 10 op 10 ! Proficiat ...en ook een fotoke waard !!!
Op eigen hok  werd het 2/4 bij de oude duiven en 3/5 bij de jaarse....nu proberen om nog wat vroegere prijzen te spelen... .

HEET VAN DE NAALD !!!!!!

Onze voorzitter Jef Opdebeeck heeft zijn eerste zege van het seizoen binnen. Vorig jaar boekte hij zijn 1ste overwinning op O-L-V-Hemelvaart......nu begint hij er aan op Ons-Heer-Hemelvaart........zou er dan toch iets bestaan daarboven ???


                                                                                                                                           Het was vandaag ook de eerste wedstrijd met de jongen voor De Allrounder en het zijn vooral H & F Van den Broeck en Edwin Verstappen die goede zaken doen. Vader en zoon VDB blijven aan de leiding met 9 punten met den Edwin op 1 punt.

Volgende wedstrijddag : 7 juni : Souppes-sur-Loing voor Jaarduiven



zondag 18 mei 2014

Mister Michel pakt uit !!!

Gerust was hij er niet in, zei hij, ze hadden tenslotte alleen nog maar in de kleine klad zaterdagsvliegers van de Varkensmarkt meegevlogen. Het vertrouwen om in het Kempisch Noyonspel mee te doen en daar brokken te maken ontbrak de voorbije weken maar zaterdag was het "Heremans-weer" en kijk...daar is ie !!! Met zijn 1ste getekende jaarduif, de snelste van de 2134 ingekorfde duiven, wint hij de ereprijs en blijkbaar was het vertrouwen er nu wel want de winnende duif stond voor " de hele root" en brengt al direct een spaarpotje mee voor de rest van het seizoen. Met een 15/18 bij de jaarsen en een 5/6 bij de oude duiven kwamen de voorspellingen van zijn tegenstrevers uit.....met zo'n weer pakt Mister Michel altijd uit !!!
Andere uitblinkers bij de 1190 jaarduiven zijn o.a. Eddy en Nicole Huygens met 13, 17, 27, 38, 39, 64,... en 8/10 en Jos en Bart Verstrepen met 5, 10, 55, 60, 82,...en 12/16. We zien ook dat de 630 van Lowieke Brabants weer op de afspraak was met een 12de plaats....'t zal de mens deugd aan 't hart doen !
Bij de 944 oude duiven zien Eddy en Nicole Huygens weer fameus uitpakken met 8, 9, 13, 21, 45 en 253 of 6/6. Andere uitblinkers zijn hier Gaston De Rijck met 10, 18, 37, 39, 41, ... en 7/9 en J & B Verstrepen met 15/18, Firmin Van Loock 6/8, Edwin Verstappen 9/14, Gerard Rens met 4/5 en jawel...ikzelf met 4/4 .
Voor De Allrounder wordt het ook dit jaar een spannende wedstrijd. Henri en Frans Van den Broeck houden wel goed stand op de eerste plaats maar de concurrentie zal moordend worden.De voorlopige tussenstand:
1. H & F Van den Broeck : 7 punten
2. Hilde Ceulemans en Edwin Verstappen : 6 punten
3. Hok Laeremans, E & N Huygens en Firmin Van Loock : 5 punten
Volgende vlucht voor De Allrounder : 29 mei  Momignies Jonge duiven.

Op eigen hok lijkt het toch een beetje de goede kant uit te gaan. Mijn 4 oude duiven staan allemaal op den uitslag en de Pico blijkt zelfs prijs per 10tal te kunnen vliegen met toch wel "echt duivenweer". Bij de jaarduiven gaat het nog steeds wat minder: 1/5 van Souppes-sur-Loing maar nu toch 2/4 voor de "verdoemden" op Soissons. Misschien speelt het gebrek aan ervaring toch wel een rol bij mijn jaarlingen.
De snelste van de 130 ingekorfde duiven op Soissons is deze week ne jaarman van Maurice Vleminx. Bij de oude duiven voegen E&N Huygens er weer een overwinning bij.
En dan de start bij de jonge duiven. De overwinning gaat naar Gerard Rens uit Herselt die met zijn eerste getekende ook meteen de eerste zak duiveneten wint. We zien ook Marc Palmaers uit Westerlo met 4/4 maar 't zijn vooral de "megahokken" Laeremans en Opdebeeck  die opvallen: de Jos en de Fons met 19/37 en onze voorzitter zelfs 20/37.....ik weet nu al wie ik zou willen loten voor de zesdaagse !





dinsdag 13 mei 2014

Eén zwaluw maakt de lente niet...!

't Kon beter , 't kon slechter....met 5/13 is er heel wat vooruitgang op ons eigen hok en vooral dan de oude duiven met 3/4 hebben zich herpakt...den dikke James vliegt per 10 en ook de Pico en den Twister staan vóór of in de buurt van de helft van den uitslag. De jaarduiven is een ander verhaal. Alleen de Lode lijkt te bevestigen alhoewel ook den Eddewin weer prijs vliegt....de zomerjongen van vorig jaar lijken de beste jaarlingen te zijn (worden). Zoals ik op voorhand aankondigde zal de keef voor Souppes-sur-Loing vrijdag een stuk korter zijn...de "verdoemden" zal ik mee naar Soissons geven zo dat ze in de waggel blijven en zodat ook op het hok zelf niet teveel verandering te bespeuren valt.
Ander weer , andere duiven....toch zijn het daarom geen andere hokken. Aan de top van de uitslagen vinden we toch weer veel dezelfde namen terug, alleen dikwijls niet met de vroegste getekenden....een brede kern zouden ze in 't voetbal zeggen.
Ere wie ere toekomt....de Rik (Rini) Geerts had de snelste van de 1695 duiven in Hafo Kempen en als ik goed gekeken heb ook de  snelste Souppes-duif (wat een woordspeling, hé) van de provincie. Zaterdag op Soissons was 't trouwens ook al prijs......de palm gewonnen bij de oude duiven ! Van een superweekend gesproken. Proficiat, Rik  !!!

Vrijdag begint het tweede deel van het duivenseizoen....de jonge duiven mogen gaan tonen wat ze in hun mars hebben. De laatste weken was het weder niet al te goed maar toch hoor ik links en rechts dat de youngsters al gedragen zijn :"tot aan de wip geweest" of  "..ik ben al tot in Leuven..." ... .  Misschien begin ik vandaag ook nog....als ze thuis zijn...om 10u 15 gelost en nog minder dan de helft terug om 11u45... .

Nu zaterdag voor De Allrounder : Souppes-sur-Loing voor Oude Duiven.




zondag 4 mei 2014

't Was voor de goei !!!

+/- 1200 meter p/m voor de snelste duiven....ge moest met goeie papieren komen, vorige zaterdag. De voorspelling van Frank D.B. kwam uit....matige tot behoorlijke noord-noordoostenwind en een blauwe hemel ! De eerste maatstaf bij ons in de buurt was de jaarling van de Willy (Vleugels) die in het Nieuwe Grensverbond van Momignies een snelheid haalde van 1257 m/m ( bleek later ook de snelste duif van heel het verbond te zijn).
Met 1220m/m was de jaarling van Michel Heremans de duif die qua snelheid het dichtst in de buurt kwam in de wedstrijd van uit Soissons. Zijn duif was de snelste van de 232 ingekorfde duiven en veroverde de ereprijs bij de jaarlingen. Het was nog eens Mister Michel zoals in de grote dagen : 1, 2, 4, 5, 6, 7, 12, 13, 14, 15,...en 16/20. 't Zal vuurwerk geven, volgende week uit Souppes-sur-Loing.
Ook Eddy en Nicole Huygens kwamen natuurlijk weer goed voor de dag met een 5/5.
Bij de oude duiven is er weer een palm voor H & F Van den Broeck : 2 duiven mee en 1 en 17 !  Op 2 vinden we Jos Verduykt-Van Duvel (5/5) en ook hier doet Mister Michel aardig mee met 4/6.

Voor 't eerst ook een vlucht van uit Sourdun...inderdaad.. de halve fond ging ook van start en 't mag gezegd worden...op de Varkensmarkt worden goeie duiven in de manden gestopt ! Tegen 878 duiven wint de 1° getekende van Jos & Bart Verstrepen vóór Hilde Ceulemans. Deze twee hokken maken trouwens een formidabele uitslag. J&B : 1, 16, 18,32, 33, 37, 38, ... (15/19). Hilde & Eric : 2, 6, 15, 46, 62, ..(9/11).
Bij de jaarlingen bezetten onze leden zelfs de eerste 3 plaatsen. In een nek-aan-nek-race haalt Martha Sapion het met 1 cm p/m (+/- 250 meter voorsprong) van Stefanie & Marc Heremans . J&B uit Heultje staan op nummer 3 en mogen ook bij de jaarduiven zeker niet klagen met een 9/16. Dat ook de jaarlingen van Lowieke Brabant goed op dreef zijn (6/7) wisten we al van de vorige weken.

Op eigen hok wil het maar niet beteren. Volgende week is het voor de meeste van mijn weduwnaars D-day . Ze zijn zo in orde als ze maar kunnen zijn, alleen,....ze zullen niet beter kunnen....hopelijk blijven er geen meer achter...'t zou zonde zijn voor de Souppes !

donderdag 1 mei 2014

Die van de Fimme komen wél op tijd....

De wind zat zaterdag niet goed, ik woon in de "voorop" en dan ook nog eens aan de verkeerde kant van de steenweg, de duiven zitten veel te hoog....natuurlijk kan ik amper prijs spelen...maar...die van de Fimme komen wél op tijd ! Hij woont aan den andere kant van de steenweg en speelt 9 meter verder dan ik....voor de rest is er geen verschil. Geen verschil ??? Hij heeft waarschijnlijk veel betere duiven dan ik en is heel zeker  nog wat meer echte duivenmelker !
't Was vorige zaterdag echt weer al Booischot wat de klok sloeg en bij de oude duiven was Firmin de enige niet Booischottenaar die (met 2 duiven) de top-20 kon halen. De ereprijs ging naar Gaston De Rijck die ook een 7/8 lukte. Ceulemans Hilde 10/11 en Huygens Eddy en Nicole 7/8 gingen ook gewoon door op hun elan van de laatste weken. Bij de jaarduiven was er wederom een dubbelslag voor Eddy en Nicole Huygens en die 2 duiven waren de snelste van de 668 (!!!) op de Varkensmarkt ingekorfde duiven. E & N halen net zoals Hilde Ceulemans een 12/17.  In de top-20 bij de jaarduiven zien we ook deze week Lowieke Brabants weer verschijnen en begint de 234 van Hok Laeremans echt wel een vaste waarde te worden. Ook hier is het Firmin die de Houtvense eer hoog moet houden met plaatsen 12 en 13 en een 11/13.

In de tussenstand voor De Allrounder staan Frans en Henry Van Den Broeck na de 4 snelheidsvluchten met de oude en jaarse duiven nog steeds aan leiding met 6 punten. Onze winnaars van vorig jaar, de mannen van Hok Laeremans,  zijn ook nu weer goed bezig en volgen op de 2de plaats met 5 punten. Het wordt dit jaar een spannende strijd, lijkt het, want liefst 6 liefhebbers hebben 4 punten en nog eens 6 liefhebbers hebben 3 punten....het kan dus nog alle kanten op.
Volgende wedstrijd voor De Allrounder : 17 mei Souppes-sur-Loing met Oude duiven.