vrijdag 26 augustus 2011

Duiven in de Algarve !!!

                                                                                 Ieder jaar omstreeks "half oogst" zetten we het duivenmelken op een lager pitje en gaan we met de familie op vakantie. Omdat mijn vrouw al een tijdje naar de Algarve (Portugal) wou en ik in de winter op Pipa eens een  reportage las over de duivensport aldaar, vlogen we dit jaar dan maar eens naar Faro om van daar verder te reizen naar het oostelijk gelegen Tavira. Bij aankomst in ons huisje (enig mooi, niet duur, volledig ingericht voor 6 personen en gehuurd van de Vlaamse Martine Discart - e-mail bij mij te verkrijgen) verdacht mijn broer mij er van de boel gemanipuleerd te hebben.......rolluiken omhoog en zicht op prachtige duivenvolières !!! Wat een onverwacht maar fantastisch uitzicht. Nog diezelfde avond maakten we met een "ola" en een "boa tarde" al even kort kennis met onze buurman.
Voor ons vertrek (èn met medeweten van mijn vrouw) had ik via Thomas Gijselbrecht van PIPA, ook al een afspraak gemaakt met Dr. David Madeira van de tandem Gijselbrecht-Madeira om ons eens rond te leiden langs de "Pigeon Villages". Zondagavond een bericht naar Dr. Madeira en op maandag een telefoontje terug met de melding dat we een half uurtje later zouden worden opgepikt.
...met Dokter Madeira op bezoek in "Pigeon Village"
                                                                           Ik had het al prima gevonden als de Dokter ons vlug even de duivenhokken in Tavira had laten zien, maar het werd een 2 uur durende tocht met de beste duivengids die men zich kan inbeelden. Bovendien werd het gesprek in het Engels over de geschiedenis van de Portugese duivensport doorspekt met prachtige Vlaamse duivenmelkerstermen zoals "kapellekes", "weduwnaars", "volières" en "poulen". Op een door de stad Vila Real de Santo Antonio beschikbaar gesteld terrein stonden op steenworpen van elkaar wel 30 duivenhokken die voor 10 € per maand door de liefhebbers konden gehuurd worden. Op het terrein was ook een beginneling aanwezig die net zoals bij ons met door de collega-duivenmelkers geschonken jongen zou gaan proberen om er zich tussen te wringen.Op mijn vraag of hij als leek ook met raad werd bijgestaan, "vertolkte" de Dokter zijn eigen mening en vond hij dat nieuwelingen in Portugal minder last hebben van concurrentie-schrik dan bij ons. Bij het opwachten van de duiven is er wel eens een over en weer geroep of gefluit (...de 1ste duif...voor wie....30 fluitjes...) maar voor de prijzen verdeeld zijn zorgt de barbecue en de wijn er voor dat het weer één plezierige bende wordt... .
Voor mij was het een onvergetelijke ervaring om die spontane Dokter Madeira zo enthousiast over de duivensport te horen vertellen: "obrigado !!! "  en misschien "rever" .
                                                                                                                                                                Op dinsdag waren we weer gewone toeristen maar toch bleef het Portugese duivenspel door mijn hoofd dwalen.Omdat onze buurman-duivenmelker me met gebarentaal al had laten weten dat ik maar eens moest komen kijken, zette ik me tegen voedertijd op wacht in de hoop dat ik hem zou zien. En ja, lang moest ik niet wachten....het was ontroerend om die man, die maar enkele woorden Engels sprak, zijn best te zien doen om onze vragen te beantwoorden. Hij had ook een prachtig duivenhok (in steen en gebouwd voordat hij zijn huis bouwde) met een -voor mij- nooit gezien handig systeem van bakken, spoetniks en volières....allemaal zelf gemaakt of laten maken. Ik kreeg wel en twintigtal duiven in de hand waarbij er enkele "Van Loon-Poppel"-duivers  en een duivin rechtstreeks "Gaby Van Den Abeele" direct op mijn kot mochten komen schijten. Als ik wou kreeg ik ook een paar jongen mee - nu bij hen 3de ronde- maar omdat ik hierop niet voorbereid was en ook niks wist i.v.m. duiven op het vliegtuig krijgen, heb ik zijn bod met spijt in het hart moeten afslaan..... Als ik nu thuis op het internet zoek, dan vind ik Fausto Carmo bovenaan in de kampioenschappen van de Algarve en heb ik nog meer spijt van de (misschien) gemiste kans.
...op de hokken bij Fausto Campo...
                                                                             Zo, de vakantie in de Algarve zit er weer op maar het duivengedeelte van onze reis zal me nog lang bijblijven en wie weet....."até a vista" !!!

woensdag 3 augustus 2011

De afwezigen hadden weer eens ongelijk !

Dat onze duiven niet altijd op de sympathie van de weergoden mogen rekenen dat weten we al langer. Ons 20-koppig gezelschap van melkers met hun aanhang had echter geen reden tot klagen...voor onze -stilaan traditionele jaarlijkse - uitstap, voor de 2de maal naar Parijs, was de zon van de partij en hadden we er één van de beste dagen van de voorbije weken uitgekozen.
7u26 in Aarschot, 8u37 in de Midi en om 10u05 al in Parijs.....ge moet al snelle duiven hebben en de wind vanachter om zo rap de afstand naar de Franse hoofdstad te overbruggen.
In een binnenlandse (boemel)trein had iedereen al wel eens gereden maar voor verschillenden onder ons was de reis met de Thalys toch helemaal nieuw. Zonder het eigenlijk te beseffen spoorden we tegen 300 km per uur naar onze bestemming. Het ontbijt op de trein leek wel wat last te hebben van de crisis, maar al bij al werd de versnapering toch wel gesmaakt.
In de "Gare du Nord" doken we dan de ondergrondse in om naar onze eerste bestemming te rijden: de catacomben van Parijs. Dat deze ondergrondse begraafplaats een echte toeristische topper is konden we zien bij aankomst...een wachtrij van meer dan een uur. Omdat bij een daguitstap geen tijd te verliezen valt, besloten we om de "afdaling naar de hel" te bewaren voor een volgend bezoek aan de lichtstad.
" A pied" naar onze volgende attractie, Le Panthéon. Tijdens deze wandeling leerden we dat er in Parijs alleen maar eerlijke mensen wonen: ge laat een rugzak op een bankje liggen en na een half uurtje ga je kijken en die zelfde rugzak ligt nog steeds onaangeroerd op dezelfde plaats....ik zie het in Houtvenne niet gebeuren !!!
In het Panthéon konden we met eigen ogen zien dat de aarde ronddraait (de slinger van Foucault) alhoewel sommigen toch hun twijfels schenen te hebben en bleven beweren dat alles alleen maar draait als ge te veel gedronken hebt. Persoonlijk vond ik het Panthéon echt wel de moeite met vooral de indrukwekkende crypte met de vele nationale (Franse) mensen met verdienste voor "le nation".
Tijd voor de hongerige magen !!! In het Quartier Latin werden we al snel binnengeroepen in een gezellig restaurantje waar na wat vertaalwerk van de menukaart iedereen de nodige energie kon opdoen om de rest van de dag door te komen.....Parijs duur ?...10 € voor voorgerecht of soep, hoofdschotel en dessert....ga 't bij ons maar eens zoeken.
Na het wat uitgelopen middagmaal moesten we de rest van onze planning wat aanpassen: te voet de Seine over met zicht op de Notre Dame en dan met de metro naar Trocadero. Van op dit pleintje heb je volgens mij het schitterendste uitzicht op het hoogtepunt van Parijs : de Eiffeltoren. Hier werd de groepsfoto gemaakt door een Amerikaanse die als tegenprestatie ook een foto van haar "whole family" wou. Normaal geef ik het fototoestel alleen maar in handen van iemand die minder hard kan lopen dan ik zelf, maar het wordt steeds moeilijker om zo iemand te vinden... .
Met ons laatste metrokaartje zijn we dan ook nog naar Mont Martre met zijn beroemde Sacré Coeur gereden.Voor de meesten was het uitzicht van beneden en een frisse "grand bière" al genoeg maar de dappersten onder ons - Dina, Gerrie, Staf en Firmin - waagden zich toch aan de 237 trappen om de kerk ook aan de binnenkant te gaan bewonderen en " 't was de moeite" wisten ze ons te zeggen.
Terwijl de eerste regendruppel(tje)s begonnen te vallen zochten we onze weg terug naar de Gare du Nord waar onze Thalys ons al stond op te wachten. Het avondeten viel wat beter mee en een extra flesje wijn zorgde ervoor dat we al snel terug op onze plooi kwamen.
Aan de reacties op de terugweg te horen heeft iedereen een leuke dag gehad en kunnen we al beginnen denken aan waar onze volgende uitstap ons zal brengen......de afwezigen hadden weeral eens ongelijk !!






                                                 

maandag 1 augustus 2011

Droevig nieuws !!!

Gisteren, zondag 31 juli, is Paul Van der Auwera, lid  en "klokken-regelaar" van onze vereniging "De Snelle Vlucht Houtvenne" overleden in het ziekenhuis in Leuven.
De avondwake heeft plaats nu vrijdag 5 augustus om 19u00 in de kerk te Westmeerbeek en de uitvaart gaat door op zaterdag 6 augustus om 10 uur in diezelfde St.Michiel- kerk.
Vanwege leden en bestuur van De Snelle Vlucht Houtvenne en van Houtvense Fondclub wensen we de familie heel veel sterkte in deze droeve dagen !!!