zondag 29 maart 2009

Quievrain of Momignies....toch weer dezelfde namen !

De laatste zondag van maart is traditioneel de echte start voor de vitessers. Voor de meeste liefhebbers van ons verbond is het de eerste keer dat ze op Momignies spelen. Maar wat zien we ? Of het nu Quievrain is of Momignies, de namen bovenaan de uitslag blijven ongeveer dezelfden. Wat het meeste opvalt is dat de mensen van Ramsel, die vorig jaar terecht steen en been klaagden, nu het beste voor de dag komen. Misschien heeft het feit dat ze in 2008 ook wel al eens mee speelden op de oostenlijn, daar toch wel iets mee te maken. Feit is dat bij de 10 eerste oude duiven er van alle vijf de lokalen minstens eentje is geklasseerd....een goede spreiding zou ik zo zeggen.
Wat De Snelle Vlucht Houtvenne betreft zien we dat het vooral Ludo Verrycken is die de goede lijn van vorig jaar doortrekt. Met een 10de,12de en 18de prijs van 239 oude duiven (en slechts 4 mee !!), en met 5/11 bij de 381 jaarlingen, heeft de Ludo de start niet gemist.
Op eigen hok heeft "de Bokser" het laten afweten. Met 1/4 kan ik niet erg tevreden zijn al was de prestatie van mijnen "Hans" (65ste) toch wel een verrassing. Mij leek hij het minst in orde van mijn 4 oude duiven : ik krijg hem niet "rond" zoals ik zou willen...hij voelt steeds te plat aan. Afwachten maar.
Nog een mededeling: op 12 april - Pasen - spelen we met de 1ste getekenden voor een paasei .Die dag is het ook voor het eerst Soissons, zodat we 4 prijzen hebben te verdelen. Er kan slechts 1 prijs per liefhebber worden gewonnen. Eerste winnaar is de eerste 1ste getekende Momignies oude. Tweede winnaar is de eerste 1ste getekende Momignies jaarduiven of indien het dezelfde winnaar is als bij de oude duiven,de tweede 1ste getekende. Derde en vierde winnaar zijn de eerstgetekende bij respectievelijk oude Soissons en jaarlingen Soissons en dit met dezelfde "opvolgers" voorwaarden.

zondag 22 maart 2009

Oost-West....middenlijn best ????

De voorbije week heeft mijn hoop op succes vanuit de lossingsplaatsen op de middenlijn, een flinke deuk gekregen. Omdat we Fleurus,Momignies en Soissons gaan spelen, dacht ik dat het misschien wel best was om de duiven ook van uit die richting op te leren: Gelrode, Wezemaal, Holsbeek...de duiven kwamen flink naar huis. Daarna ben ik 2 keer voorbij Leuven gereden. Woensdag loste ik om 14u00 in St.Joris Weert: 4 oude en 9 jaarlingen. Moeizaam kwamen ze een voor een thuis maar 's avonds waren er nog 5 jaarduiven te kort op het hok. De volgende morgen waren ze voor 9u30 allemaal present. Accident de parcours ? Nee, hoor ! Vrijdagmorgen terug op pad met de jaarmannen: 12 late jongen van de Wim en mijn 9 jaarlingen. Los om 11u10 in Egenhoven, net voorbij Leuven. Opnieuw alles behalve een succes: bij de Wim 's avonds nog 4 tekort, bij mij nog 2.
Het lijkt voor (mijn) jaarduiven toch niet zo makkelijk om het nieuwe spoor te vinden. Het zijn natuurlijk niet allemaal kampioenduiven, maar zo'n grote problemen op oefenvluchtjes van 25 à 30 km had ik toch niet verwacht en ook nooit meegemaakt.
Gisterenavond heb ik dan ook enkel mijn oude duiven meegegeven naar Fleurus. Had ik vooral mijne "Rambo" verwacht, dan was het toch "de Bokser" die eerste arriveerde. Omdat ik moest werken vandaag (zeker winst) had ik mijn duiven maar voor port in de korf gezet. Omdat mijn kaske instak kon ik uittellen dat mijn duif ongeveer 1129 m deed,wat goed zou geweest zijn voor de 3de plaats. De 3 anderen waren (2 veel) te laat. Volgende week zitten ze 10 dagen los en zou er normaal gesproken wat meer vuur moeten inzitten...we zullen zien . Bij de jaarduiven was het Jules Vleminx die de eer van De Snelle Vlucht hoog hield met een 8ste plaats van 360 duiven en een 3/5. Mijn jaarlingen zitten pas van zaterdagavond los...met die mannen ga ik nog wat geduld oefenen, de bedoeling is om ze halve fond te laten vliegen...als dat maar goed komt !

Dirk

woensdag 11 maart 2009

Sponsoring komt op gang...

We kregen de eerste positieve antwoorden binnen op onze nieuwe vraag om sponsoring. De firma Colruyt schenkt ons een waardenbon, het Diergeneeskundig Centrum in Beek (www.pigeonvetcenter.com) hernieuwde reeds zijn medewerking en ook De Borduurshop (www.borduurshop-houtvenne.com/) uit ons eigenste Houtvenne beloofde om ons weer enkele prachtige geschenken te bezorgen. We hebben tevens een nieuwe anoniemo, Klein Duimpje, en ook nog een mystery-man die ons al 100 kg. duiveneten wil schenken. Indien de onderhandelingen met de schenker van de Pithiviers-trofee afspringen,wil onze mystery-man ook nog voor die trofee zorgen. We hebben natuurlijk ook nog onze wisselbeker van Mario's Bakkershuys en de Mario gaat ons ook dit seizoen verder sponsoren. De tussenstanden van onze gratis criteria en ook van de Zesdaagse, kun je steeds raadplegen in de winkel van 't Bakkershuys...allen daarheen, zou ik zeggen !(www.bakkershuys.be).

zondag 8 maart 2009

't Zal rustig zijn aan de wip...

Fleurus,Momignies, Soissons....daar worden dit jaar onze duiven gelost.Voor de meesten onder ons een hele verandering.Vlogen onze duiven al jaren lang altijd vanuit de westenlijn, dan is nu de oostenlijn het te bevliegen luchtruim.'t Zal rustig zijn aan de wip in Werchter (behalve tijdens de "rockdagen" natuurlijk). Mijn opleerplaatsen waren tot vorig jaar Hoekheide (alleen voor de jongen), Ceulemansstraat-Baal, de wip in Werchter en de parking van de sporthal in Wespelaar.
Nu ben ik al 3 keer op pad geweest met de oude weduwnaars : voetbalveld VV.Gelrode, Kerkebroekstraat-Wezemaal en vandaag heb ik gelost op de parking van de Delhaize in Holsbeek.Voor mijne GPS was dat 25 km van huis...voor de duiven...20 km ??? Gisteren waren ze voor mij thuis, vandaag deed ik er 25 minuten over, de duiven 40. Thuisgekomen bleven ze nog wat vliegen zodat ze toch een extra training van ongeveer 50 minuten hebben gehad.
Drie van de vier oude duiven -Hans,Rambo en Gaspercic- hebben nog jongen van ongeveer 14 dagen in het nest liggen. De duivin van de Bokser heeft gisteren het 1ste ei gelegd, een dikke maand na de anderen. Ik laat ze dadelijk een paar dagen broeden en dan kunnen zowel de eieren als de duivinnen met de jongen van het hok af. Het spel mag onderhand beginnen !!
Wat de jongen betreft kon ik tot nu toe alleen maar tevreden zijn. Mooie kweek, ze vliegen goed (meer dan een uur aan een stuk), allemaal geënt, mest prima (de "bollekes" rolden van het blik)...tot van morgen. Toen ik vanmorgen ging voederen zag ik dat er eentje zijn krop had omgegooid en dat er in enkele bakken geen "bollekes" maar een vettig plasje lag : adeno ? Vandaag laat ik ze uit voorzorg maar eens binnen. Bony SGR (van Diergeneeskundig Centrum uit Beek-zie "Onze sponsors") in de drinkpot, probiotica over de zuivering en hopen dat we 't zo onder controle krijgen.Morgen weet ik waarschijnlijk wel meer.
Wat onze 2 criteria betreft wil ik iedereen toch nog eens vragen om wat medewerking om nieuwe sponsors binnen te halen. Als iedereen probeert om een steentje bij te dragen, dan kunnen we opnieuw een mooie prijzentafel voorzien.

Dirk