zondag 30 maart 2008

Haperende start...

Wat we in de loop van vorige week al konden opvangen kwam zaterdagavond ook uit: de meeste duivenmelkers stelden de start van hun seizoen nog wat uit.
Wanneer ik zaterdagavond een kijkje ging nemen in het duivenlokaal, bleken er 3 moedige melkers te zijn opgedaagd: de Jos van Hok Laeremans,Gommaar Wendrickx (zoon van de voor ons beter gekende Tuur) en Paul Van Den Brande,al jaren één van de betere vitessespelers uit Houtvenne.Het hoofdonderwerp van de gesprekken was natuurlijk de weersvoorspelling voor zondagmorgen."Een uurtje open hemel en ze zijn thuis !","Als 't in de zomer 35° is, is het veel slechter dan nu !","Vroeger speelden ze zelfs in november met de duiven...": een duivenmelker is en blijft een kei in het zichzelf moed inspreken .Maar goed....ze werden ingekorfd dus konden we op zondagmorgen gaan "letten".

Zondagmorgen 07.30 : schitterend weer ! Heel wat twijfelaars zullen op dat moment wel spijt gehad hebben dat hun duiven niet in Quievrain zaten.Op de radio hadden ze het dan wel over zwaar bewolkt weer en regen....daar was bij ons niks van te merken . Omdat er toch wel wat ZW wind was, reed ik tegen kwart voor 10 naar Paul Van Den Brande, goed op tijd !

Aangekomen in de "witte wijk nr. 24" kreeg ik te horen van de reeds aanwezige "letters" dat de duiven niet los waren.Het ongeloof stond op de gezichten te lezen....het weer was hier ter plaatse echt schitterend.Maar terwijl we daar gezellig stonden te keuvelen begonnen er meer en meer wolken te verschijnen en toen om kwart over tien de buurvrouw kwam zeggen dat de duiven los waren van 10.00 u, begon het zowaar te regenen.We gingen nog een half uurtje schuilen in de veranda en dat was natuurlijk een uitgelezen moment om nog wat sterke verhalen van vroeger boven te halen..... .Voor we het goed wisten was het weer tijd om naar het duivenhok te gaan en een half minuutje nadat we de eerste duiven zagen trekken viel er eentje bij de buurman en seconden later was het de beurt aan de Paul: eerst een oude en een minuutje later ne jaarman.
Een twintigtal minuten later waren er 8 van de 11 duiven thuis :het spelletje was wel afgelopen.


Na de middag vernam ik nog van de Paul dat blijkbaar niet al zijn duiven geregistreerd waren .Mogelijk is hij daar toch wel één of meerdere prijzen mee verspeeld..

Ondanks 2 mooie ereplaatsen (11de van 298 duiven bij de oude en 16de van 372 jaarduiven) bleek het voor Paul dan toch een haperende start te zijn geweest....
Dirk

woensdag 26 maart 2008

Feest op de Varkensmarkt !

Het jaar 2008 is voor De Snelle Vlucht een beetje een feestjaar : in 1958 kwam duivenbond De Snelle Vlucht naar het café "Ten Halve" bij Kleine Remi waar van dan af Fonke van Kleine Remi en zijn kersverse bruid Hortense,de nieuwe uitbaters werden.
Dit wil zeggen dat we in 2008 eigenlijk 2 Gouden Jubileums hebben: Fons en Hortense die én 50 jaar getrouwd én 50 jaar lokaalhouders van De Snelle Vlucht zijn.




Een beetje geschiedenis....




Ter ere van het feestjaar wordt er een originele oorkonde van de oprichting van De Snelle Vlucht, ingekaderd opgehangen in het lokaal.
Op de pentekeningen uit 1914 zien we enkele dorpsgezichten uit Westmeerbeek want zoals we kunnen lezen op de affiche werd onze bond opgericht in ons buurdorp.Aangezien in die jaren het vervoer bijna uitsluitend met de trein gebeurde zien we ook nog een stoomlokomotief in het toenmalige station in Westmeerbeek.

Frans Van Bael, onze vorige voorzitter, heeft voor een mooie inkadering gezorgd,zodat het "Reglement" een pronkstuk is in ons duivenlokaal. Een overzichtje van de voorzitters door de jaren heen (en wat we nog weten).
1947 - 1969 : Coppens Jozef
1970 - 1977 : Vervoort Evarist
1978 - 1981 : Valgaeren Jozef
1982 - 1997 ?: Van Bael Frans
1998 ?-. . . . : Opdebeeck Jozef



In 1967 werd het oude café "Ten Halve" afgebroken en werd de huidige accomodatie gebouwd.
In die beginjaren was er naast het café ook nog de winkel met kruidenierswaren.

Tegenwoordig wordt elk plaatsje in 't café, in huis en in de bijgebouwen gebruikt voor het duivenspel,en nog is het in de zomerdikwijls veel te klein... .






Begin jaren ' 70 werd er ook begonnen met het inkorven voor halve fondwedstrijden. Het grote samenspel van toen "De Zuiderkempen" (opgericht in "De Drie Bogen" bij Sooi van Franskes) was ongetwijfeld één van de mooiste die er ooit hebben bestaan.Namen van Algemeen Kampioenen die nog in ieders geheugen liggen zijn onder meer William Luyten (in 2007 nog Wereldkampioen)en de ons te vroeg ontvallen Remi De Mey (wie kent niet zijn onvolprezen Paula 5000). Wat betreft de geschiedenis van het fondgebeuren,die vindt U ongetwijfeld één van de volgende weken of maanden wel eens terug op de nu nog in aanmaak zijnde website van De Houtvense Fondclub. Werd er vroeger meewarig gedaan over het inkorven voor de fondvluchten dan moeten de lachers van toen nu toegeven dat De Houtvense Fondclub één van de toonaangevende fondlokalen van de provincie Antwerpen,en misschien wel van het ganse land, is geworden.


Nevenactiviteiten.....

Naast het duivenmelken hadden de leden van onze bond nog wel meer activiteiten die ze samen beoefenden.
Legendarisch zijn de fietstochten op zondagmorgen waarbij onder andere Louis Brabants en Jules en Maurits Vleminx probeerden om te wedijveren met de andere Belgische wielermonumenten van die tijd. Meer dan eens moest er dan de ziel uit het lijf gereden worden om voor de duiven thuis te geraken. Als er dan ook nog eens een kat een stok tussen de wielen kwam steken.......(de rest van het verhaal wordt U tussen pot en pint door Lowieke zelf verteld).
Aangezien duivenmekers (meestal) geduldige mensen zijn die gewoon zijn van te wachten op iets dat (misschien) nog komt, gingen we vroeger ook wel eens samen vissen: de boot op en makrelen vangen. Voer hadden we niet nodig, we hadden Fons Vermunicht bij....hoeveel vissen dat die gevoederd heeft....?
Ook nu nog gaan de voorzitter en de schatbewaarder,Jef en Maurits, samen vissen.Ze blijven wel in de buurt en zijn nu de schrik van de vissen op de Nete.

Eén van de meest bijgebleven activiteiten van de voorbije decenia was, voor mij allezins, de optocht voor de 100-jarige Theophile Huybrechts in 1987. De Snelle Vlucht was toen nadrukkelijk aanwezig met een praalwagen met daarop een echt duivenhok. Het fabriceren van dat duivenhok, onder de kundige leiding van toenmalig voorzitter Frans Van Bael, was een toonbeeld van kameraadschap onder ,tijdens het seizoen concurrerende ,duivenmelkers.

In september van dit jaar is er weer een stoet: ditmal voor de 100-jarige Marieke Verschueren, moeder en grootmoeder van Louis,Paul en Eric Van Den Brande,alledrie aktief lid van onze bond.Ook nu zullen we weer van de partij zijn. Meer informatie volgt later.






















Zo, dat was het weer voor deze week. Volgende week kunnen we hopelijk een verslagje schrijven over de eerste vluchten .


Dirk




































































































































































































































































































































































vrijdag 21 maart 2008

Geen paaseieren voor de duivenmelkers !


Voor diegenen onder ons (duivenmelkers) die de paaseieren voor de kinderen of (in de meeste gevallen )voor de kleinkinderen zondag nog moesten verdienen met hun 1ste getekende of met de 1ste serie.........ge kunt nog vlug naar onze 6-daagse sponsor 't Bakkershuys in Houtvenne om daar uw chocolade-eitjes en paashazen te gaan halen.

Over de afgelasting van het duivenspel voor het hele Paasweekend zullen de meningen, zoals steeds bij zo'n beslissingen, zeer verdeeld zijn.Ikzelf vraag me ook af waarom deze beslissing werd genomen.Denkt men bij deze aan het duivenwelzijn ? Aan het vervoerderswelzijn ? Of heeft men medelijden met de arme duivenmelkers zelf, die bij dit weertje, weinig benijdenswaardig zijn om de duiven te staan opwachten.

Vroeger was het anders (beter ?) .Wie kent er niet de heroïsche verhalen van vroeger toen er "gecrost" werd ? Noordoostenwind,sneeuw en/of hagel....niets kon toen de meest fanatieke vitessers tegenhouden.Zowel zaterdag als zondag werd er gespeeld ,soms zelfs met duiven die al lang op pensioen moesten zijn, maar die blindelings de weg van Halle naar het thuisfront terug vonden. Het waren dan ook meer dan eens de echte specialisten -zowel duif als melker- die de grootste poules wonnen en met de frankskes weg waren... .

Morgen,zaterdag, is er weer de Primavera: Milaan - San Remo. Als nu of den Boonen of Gilbert of de Steegmans de lenteklassieker bij uitstek zou winnen dan kunnen we toch nog de klokken laten luiden en is ons paasweekend toch nog een beetje geslaagd.

Dirk

zaterdag 15 maart 2008

De Snelle Vlucht Houtvenne op het World Wide Web !


Heel binnenkort start de Houtvense Fondclub met een eigen website. De mensen van het bestuur en in het bijzonder Kurt Van Praet en Tor Daneels waren zo vriendelijk om op die website ook een plaatsje (pagina) ter beschikking te stellen voor ons, de liefhebbers van het vitesse- en halve fondspel. Zowel De Snelle Vlucht als De Houtvense Fondclub hebben hun thuisbasis in het duivenlokaal "Bij Fons en Hortense" in Houtvenne (foto) en er is dan ook een hele goede samenwerking tussen de mannen van het korte en het lange werk.


Na een eerste bijeenkomst met de webmaster kregen we te horen dat het misschien wel interessant kon zijn om een "blog" te maken,kwestie van makelijker reportages en dergelijke aan de website toe te voegen. Hoe dat allemaal in zijn werk zal gaan zal mij (en ik denk ook de andere reporters) nog moeten uitgelegd worden.

Bij deze ben ik dan al maar begonnen met een paar blogs te maken op verschillende "blogspaces" in de hoop dat het mij lukt om iets degelijk uit te bouwen.

De bedoeling is om wekelijks de uitslagen van onze leden te analyseren, regelmatig een reportageke te brengen over één van onze duivenmelkers en het reilen en zeilen van onzen duivenbond op de voet te volgen.
Nu ga ik bij onze webmaster eens horen wat hij vindt van mijn blogs.Ikzelf zie het best wel zitten om ook op het web met de duivensport bezig te zijn.
Tot gauw....
Dirk